[alpine-phototile-for-instagram id=576 user="daniellindblom" src="user_recent" imgl="instagram" style="cascade" col="1" size="M" num="1" curve="1" align="center" max="100" nocredit="1"]

Korta eller långa träningspass…

Allra först måste vi definiera vad ett långt respektive ett kort pass egentligen är. Det är helt säkert mycket individuellt, men för mig är ett kort träningspass mellan 20-40 minuter. Ett långt 60 minuter eller längre. Det är min helt egna uppdelning och personliga uppfattning.

Frågor som är återkommande är bland annat följande:

1. Ska träningspassen vara långa eller korta?
2. Är det bättre att träna några få långa pass per vecka eller många kortare?
3. Hur effektiviserar jag min förbränningsträning?

Det här är komplexa frågor, som inte har ett enkelt svar. Det finns så många faktorer som spelar in. Vilken utgångspunkt har man, vilka mål strävar man efter, vilken tidsrymd har man att spela på, hur många pass per vecka har jag möjlighet att träna osv.

1.
Den träning som blir av är den bästa träningen. Att hoppa över ett träningspass bara för att tiden blir begränsad leder lätt till att man hela tiden skjuter upp pass efter pass. Inte optimalt!

Korta pass anser jag vara mest lämpade för explosiva övningar. Eller vi kanske också kan kalla det ”styrkepass”. Med fördel kan man blanda in cirkelträningsstruktur i passen. Det här blir lite till vad vi populärt kallar crossfit, skulle jag säga. Här blandar man olympiska basövningar som angriper stora delar av kroppen samtidigt med pulshöjande övningar och man bygger både styrka och uthållighet kombinerat. Högeffektiva pass som blir kortare. Man tränar både styrka och uthållighet högeffektivt. Högeffektiva pass blir naturligt kortare, genom att man helt enkelt inte orkar hålla så hög intensitet under en längre tid.

Långa pass blir då istället uthållighetspass eller ”fettförbränningspass” med troligtvis allt lägre intensitet ju längre passet är.

2.
För att optimera sin träning och för att nå framsteg behöver man överraska kroppen. Det är då ens kapacitet och prestationsförmåga ökar. Då den utsätts för nya hårdare förhållanden, så försöker den under den efterkommande vilan göra sig förberedd för att åter kunna möta utmaningen, med bättre förutsättningar.
Jag tror absolut det är nyttigt och bra att varva mellan längre och kortare pass. Så ett kort svar på frågan är att varken kortare eller längre pass är bättre än det andra – men det kan bero på de mål man sätter upp.
Det är ytterst viktigt att också ta hänsyn till kroppens behov av vila och återhämtning.

3.
Förbränningsträning är längre träningspass som ligger under medelintensitet. För att orka kan man inte köra 60 minuter eller längre under allt för hög intensitet. Det ser jag som grundriktlinjen.
Ju större ”motor” man har desto högre blir förbränningen. Mer muskelmassa kräver mer energi, vilket innebär att ju mer man tränar styrka och bygger muskler, desto större ”motor” har man alltså att arbeta med. Å andra sidan kan man tänka på att många långa förbränningspass under högre intensitet också leder till en muskelnedbrytande effekt.
Stora muskler är däremot inte alls likställt med god syreupptagningsförmåga. Man kan tänka på att ju mer muskler man har, desto mer muskler har man som behöver syresättas. Utgår man vidare från att man genom högre VO2MAX (högre syreupptagning och således bättre kondition) orkar hålla en högre intensitet under längre tidperiod – då kan man också dra slutsatsen att man genom bättre kondition också kan effektivisera sin fettförbränning.
Så frågan blir alltså – vad vill du uppnå?

Jag har bara skrapat på ytan av dessa ämnen och det finns både svar som kan utvecklas oerhört mycket och det finns massor av frågor som tillkommer och här lämnas obesvarade (bl a allt som rör kosten, som jag alltid brukar säga är ”halva träningen”). Men det kanske ger någon någonting kan jag hoppas.

Skriv ett svar